Zaslal: po duben 26, 2010 9:23 am Předmět: Cukání v nízkých otáčkách
Kolegové Pumáci, mám problém
Od pátku jsem zaregistroval (a v průběhu víkendu se to průběžně horšilo) cuknutí v nízkých otáčkách (kolem 2 -3 tis), když pustím plyn a znovu ho zašlapávám (čili nejběžněji při řazení nahoru). Napoprvé jakoby se jí nechtělo, ale pak chytí a jede. Snad jakoby se trochu dusila. Rozhodně se to nestává pravidelně při každém přeřazení, nejprve to dělala jen na dvojku, později i na trojku. V sobotu mi chcípla na volnoběh, včera při pomalé jízdě po parkovišti na jedničku najednou vypadly posilovače (řízení, brzdy), rozsvítila se kontrolka mazání a baterie. Stačilo chcípnout motor, znovu nastartovat a byla ok.
Jsem z toho dost nesvůj - máte někdo nápad, čím by to mohlo být?
EDIT: A máme tu první tip - váha vzduchu. Což je docela reálné, zaznamenal jsem drobný pokles výkonu, ale připisoval jsem to spíše větším kolům. _________________ Life is racing, everything else is just waiting
postupne mozes zacat... vaha vzduchu, Lambda, IAT, zapalovacie kable, sviecky, TPS... U mna to po roku vyriesila vymena termostatu - auto jazdilo na bohatu zmes a popri tom zralo jak tank..
Zajímavé tipy Díky za ně... ale snad se podaří pár možností vyloučit ještě před zkoušením
Jinak Pumí je krmena povětšinou Carrerou 100 (takže v nekvalitním béňu to není) a žere normálně, nijak nadměrečně. _________________ Life is racing, everything else is just waiting
Udělej si diagnostiku a budeš hned kd eje problém.je to lepší než zkoušet náhodně měnit půl auta..... _________________ Ford Puma 1.7 silver
Ford Focus 1.6 silver 3dv.lpg
Zaslal: po duben 26, 2010 12:02 pm Předmět: Benzín
Už jsem slyšel, že někdo zkoušel natankovat do Pumy vysokooktanovej benzín a měl podobný problémy (s tím cukáním a chcípaním), takže bych zkusil natankovat plnou klasickým 95 oktanovým benzínem a uvidíš...
Mimochodem už jsem o tom několikrát četl v časopisech typu Autocar, pokud výrobce nepožaduje tankovat palivo s vyšším oktanovým číslem, je to zbytečné, pokud ale chceš stejně něco extra, tankuj třeba Shell V-Power 95...
Palivem to nebude, Carrera 100 je do ní lita dlouhodobě a nikdy podobný problém nenastal. Jede na ni obecně skvěle. _________________ Life is racing, everything else is just waiting
Něco dost podobnýho mi to dělalo když mi dělali servis(olej, rozvody,..). Taky v nižších otáčkách do 3 tisíc, ztráta tahu a cukání, pak to zas frčelo normálně. Byl to zlomený kabel zapalování (jak ho vyndavali a byl starej).
Jasně, zapomněl jsem uvést - před cca 2 týdny byly dělané rozvody!
Nicméně se to neobjevilo hned potom, čili jsem to spolu primárně nespojoval. _________________ Life is racing, everything else is just waiting
Jak říkám může to být jeden z těch kabelů, jak jsou tam dlouho a nevyndavají se tak ztvrdnou, pak za to mechanik vezme (u rozvodů se tuším vyndavá jedna svíčka) a kabel se přeruší. Zkusil bych hledat tam...
Jinak samozřejmně poskočený r. řemen, ale s tím by se asi nedalo jezdit vůbec..
Já jsem taky první den dojel domu vpohodě a začlo to až druhý den.
Ok, možných příčin je celá řada - díky všem za nápady a pomoc.
Jakou teď zvolit strategii? Jak nejsnáze najít tu správnou příčinu, ještě před výměnou poloviny příslušenství motoru? Diagnostika? Elektrická zkoušečka? _________________ Life is racing, everything else is just waiting
Aktuální vývoj:
Asi to není jen nízkými otáčkami, spíš je taková zvláštní reakce na plyn... občas cukne, občas se jí moc nechce... občas lehce cuká při puštění plynu (jakoby "kuckala")... a čas od času chcípne na volnoběh.
Včera jsem byl u Eltona na diagnostice, nahlásila chybu: P1383 Časový průběh vačky je příliš v předstihu, z čehož soudíme na problém s.. ehm... časováním vačky Tedy takový ten mechanismus, který to ovládá (jméno mi vypadlo) Rozvody by měly být ok, mechanik se za ně zaručil. Takže motor musí jít ven, shodit rozvody a vyměnit ten mechanismus.
Má snad ještě někdo nějaký nápad, užitečnou radu? _________________ Life is racing, everything else is just waiting
Rozvody můžou bejt jenom špatně nastavený...dej vačky do roviny zajisti si řemenici a uvidíš jestli to sedí.....ano se zase na druhou stranu nemá až tak moc co rozbýt na tom časování.mám pocit že je to jako u renaultů a jiných značek ovládaný tlakem oleje tak jestli se tam po nějakém zásahu nedostal nějakej bordel a neucpal olejovej kanálek-nevím...a co třeba nemůže zlobit čidlo co snímá polohu vačky?? _________________ Ford Puma 1.7 silver
Ford Focus 1.6 silver 3dv.lpg
Tak cukání a chcípání je zpět a já jsem poměrně drahým experimentem přišel na to, čím to nebylo (ačkoliv ta měněná část v tom mohla hrát taky roli). Teď nemám čas hned jet k Eltonovi na diagnostiku okem i elektronkou, tak pojďme dát hlavy dohromady, třeba z někoho vyjde užitečný nápad (abychom si pak ostatní mohli říci: "Ajoooo, to by mě nenapadlo!").
Symptomy:
V nízkých otáčkách (do tří tisíc) občas (čti nepravidelně) cukne... jako by plyn byl na chvilku totálně off a pak se chytil... tak možná to má něco s reakcí na plynový pedál - je mechanický nebo elektronický? Poprvé jsem si toho naplno všiml (to mi dochází až teď), když jsem zkusil za jízdy (malou rychlostí) rychle pustit plyn (ze třetiny na nulu) a znovu rychle sešlápnout (znovu tak na třetinu) - chvíli se nic nedělo (max vteřina?) a pak auto naráz poskočilo.
Občas potvůrka chcípne na volnoběh, ideálně po startu nebo při zastavení v křižovatce), kdy se volnoběžné otáčky ještě o chlup sníží oproti jízdě a motor se už neudrží. Asi dvakrát se mi to stalo, když jsem po nastartování zapnul světla (potkávačky, mám je v xenonech), ale nevím, zda to souviselo (je to fakt nepravidelné).
A teď dokonce při přeřazení (po puštění spojky) se zpod auta ozvala taková podivná kovová rána - slyšel jsem ji jakoby z okénka spolujezdce, takže nemohu říci, zda to bylo vpředu či vzadu. Mám pocit, že nic neupadlo
Občas, ale to už je tak specifické, že možná fantazíruju, se mi zdá, že při rozjezdu z nízkých otáček (2 tis), má motor trochu jiný zvuk... těžko to popsat... jakoby se malinko dusil... nebo jako když máte díru v laufu (ne, není tam). Pak si hned ale už zpívá normálně. A občas mi přijde, že tam, kde normálně zpívává až kolem čtyř tisíc, nasadí ke stejným tónům už chvilku po překročení 3 tisíc.
Taky mi teď o víkendu (kdy se to zhoršovalo) přišlo, že z ventilace fučí teplý vzduch místo nastaveného chladného - říkal jsem si ale, že to může být jen vyfoukávání teplého vzduchu usazeného v trubkách. Ale to beru taky spíš jako občasný problém, nikoliv jednoznačný symptom (nemám na to dost pozorování, abych to mohl říci jasně). Motor se ale nepřehřívá, teploměr funguje normálně, zdá se mi.
Nezahltil jsem vás? Dává to smysl? Vidí v tom někdo něco? Chápu, že ten popis vypadá divně, ale píšu raději všechno, aby bylo jasno. Blbé je, že se to skutečně projevuje nepravidelně, takže se to o to hůř určuje.
Rozhodně se to začalo projevovat po výměně rozvodů (i s vodní pumpou), ale ty byly dvakrát kontrolované a měly by tudíž být ok. Kabely i svíčky byly měněné relativně nedávno, takže předpokládejme, že jsou ok. Rozhodně se ten problém s časem zhoršuje (něco se zanáší, uvolňuje...?). A předpokládejme, že to není součástkou mezi volantem, pedály a sedačkou
První tipy (možní podezřelí):
Matěj - váha vzduchu
Elton - teplotní čidlo vody
Mé nápady - vazba pedál plynu - skutečný "plyn" motoru, jak si motor drží otáčky (jakoby občas nevěděl, jaké má dát a občas je shodí moc nízko, takže chcípne), výpadky zapalování, dušení se (nejsem technik, takže to líp neurčím)
Díky za všechny vaše nápady. _________________ Life is racing, everything else is just waiting
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Přejít na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Můžete k příspěvkům připojovat soubory Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory